Булката хвърля букета. Защо?

Хвърлянето на букета. Откъде идва и защо?

Защо булката хвърля букета – това е обичай, известен на обществата още от Средновековието. Всъщност е бил заместител на оригиналния, който се състои в късането на парченца от булчинската рокля за късмет.

Историческите сведения сочат, че жените на сватбеното тържество буквално са разкъсвали роклята на младоженката. Само можете да си представите колко е било интересно за мъжете и неприятно за булката. Тогава също като днес този тип рокли са били скъпи и е отнемало месеци за създаването на перфектната такава. По тази причина, са се опитали да се наложи друг обичай, именно този, който ние познаваме днес.

Още по онези времена се е вярвало, че когато булката хвърля букета, това символизира отказването на жената от моминския живот и пристъпването ѝ в семейния такъв. С течение на времето, хвърлянето на сватбен букет се е утвърдило задължително правило след церемонията. Понеже в него едно време е имало билки и житни класове, които от своя страна са символ на плодовитост. Освен това се смятало, че предпазват от лош късмет и болести.

В наши дни, в много сватбени фотосесии може да забележите, че все по-популярно става булките да задържат за себе си букета, а на определен брой жени да се подаряват други. По този начин няма сърдити и разочаровани дами на тържеството.

хвърлянето на букета
Традиции и поверия:

По традиция букетът се създава от живи цветя. Има суеверия свързани със съхранението му след сватбата в различните региони на България. Например, вярва се, че е редно букетът да се изхвърли в течаща вода и това е на късмет.

Друго поверие гласи, че той трябва да се пази 39 дни от жената, която го е хванала на церемонията. На 40-я ден съпрузите отиват да го “откупят” и чак тогава да го хвърлят в река. По този начин се “застрахова” съпругата, че ще има дълъг щастлив брак и няма да се омъжи повторно, ако цветята отплават надалеч.

Друго вярване е ориентирано към булчинското хоро и се приема, че който се хване за булката, трябва да поеме букета ѝ и така той се предава по върволицата на хорото. Смята се, че ако последният, в чийто ръце остане, е жена, първото дете ще е момиче. Ако пък е мъж, първата рожба на семейството ще бъде момче.

Независимо дали вярвате в старите традиции или не, денят на сватбата ви е вашият специален момент и разполагате с хиляди идеи. Може да ги съчетаете по възможно най-креативния начин, който да ви остави с прекрасни спомени. Забавлявайте се!


Разгледайте още снимки: Сватбена Фотография
Цени за Сватбена Фотография: Цени Сватба
No Comments